
Frequently Asked Home School Questions 

What Districts Provide 

Question: Are school districts required to provide home schooled students with instructional textbooks and 

materials? 

Answer: State law does not require districts to provide home-schooled students with textbooks and 

instructional materials.  

Question: Are home-schooled students allowed to participate in extra-curricular activities such as team 

sports, football, or school clubs? 

Answer: Yes. Act 203, the Equal Access to Interscholastic Activities Act, permits home-schooled students 

to participate in extra-curricular and interscholastic activities after statutorily-required conditions 

are met. 

State Testing for Home-Schooled Students 

Question: Are home-schooled students required to participate in the statewide testing programs approved by 

the State Board of Education for their appropriate grade levels? 

Answer: Students who are home schooled under Section 59-65-40, Option One, in district approved 

programs are required to take statewide assessments.  Students who are home schooled under  

Op t ions  2  and3  in are not eligible to participate in statewide assessments. 

Credit for Courses 

Question: Do home-schooled students in grades 7–12 receive high school credit for any courses that they 

pass? 

Answer: Home-schooled students in grades 7–12 receive credits from their home school program. These 

credits would show on the transcript that is maintained by the parent or the association. Those 

credits, however, are not automatically accepted by other public or private schools. 

Question: Can home-schooled students earn and receive credit for courses taken through the South Carolina 

Virtual School Program? 

Answer: Home schooled students may earn credit through the South Carolina Virtual School Program 

if they meet the guidelines of that program. Information about VirtualSC can be found at https://
virtualsc.org/

High School Diplomas 

Question: Do students that are home schooled and who complete high school receive a South Carolina High 

School Diploma? 

Answer: No, only accredited public South Carolina high schools issue a South Carolina high school 

diploma. 



Question: Do students that are home schooled and complete high school receive a “South Carolina Home- 

Schooled Diploma”? 
 

Answer: There is no “official” home school diploma. Home school “diplomas” are issued by the 

parent or in some cases the home school association. 

 

 

 

Home-Schooled Student Returns to Public School 

 

Question: If home-schooled students return to public school, will they automatically start in the classes or at 

grade levels the home school teacher/parents say that they have completed? 
 

Answer: If home-schooled students return to a South Carolina public school district, the district has 

the right to place the students in classes/grade levels which the district/school deems is 

instructionally appropriate for the students. State regulation 43-273 states if a student 

transfers from a school, which is not accredited, he or she shall be given tests to evaluate 

prior academic work and/or given a tentative assignment in classes for a probationary 

period.  
 

 

Other Questions 

 

Question: Does the South Carolina Department of Education (SCDE) accredit any of the home schools 

listed on the SCDE’s Web site? 
 

Answer: No. The SCDE does not accredit any home school association. 
 
 

Question: Does the South Carolina Department of Education (SCDE) recommend or endorse any of 

the home schools listed on the SCDE’s Web site? 

 

Answer: No.  The SCDE does not have the authority to approve or endorse any of the home school 

associations listed on the department’s Web site.  Each home school association on the Web site 

has submitted the Annual Standards Assurance form ensuring, at a minimum, that the association 

has met the requirements stated in S.C. Code Ann. S. C. Code Ann. 59-65-45 and § 59-65-47. 

 

Question: Does the South Carolina Department of Education (SCDE) monitor home schooling? 

 

Answer: No. However, the SCDE requests that home school associations contact Geri Martin in 

the Office of Federal and State Accountability at 803-734-8320 to complete the Annual 

Standards Assurance form required under S.C. Code Ann. § 59-65-47 and 59-65-45. 

 

 

 

 

 

 

Each home school association listed on the SCDE Web site has submitted the Annual Standards 

Assurance form ensuring, at a minimum, that the association has met the requirements stated in 

S.C. Code Ann. 59-65-45 and § 59-65-47. 


